• January

    23

    2010
  • 797
  • 0

nicolas dorval-bory: snow house

 

 

‘snow house’ all images courtesy of nicolas dorval-bory architect as part of an architectural competition for xella cellular concrete blocks, nicolas dorval-bory architect has developed ‘snow house’, a winter chalet that uses sustainable means to provide home heating.

nicolas dorval-bory: snow house

 sh_01
‘snow house’
all images courtesy of nicolas dorval-bory architect

as part of an architectural competition for xella cellular concrete blocks,
nicolas dorval-bory architect
has developed ‘snow house’, a winter chalet that uses
sustainable means to provide home heating. the project uses xella aerated concrete blocks
which are energy-efficient building panels. using this material combined with its compact
square plan helps to reduce the loss of heat.  the house is also built close to the ground with
no overhang while the central courtyard is kept open to allow for a significant supply of light
and fresh air in the summer.

sh_02

sh_03

sh_04

sh_05

sh_06

additional heating is achieved through two systems called the geothermal heat pump
and trombe wall. both work in tandem to first pump fresh cold air from the exterior to later
pass through the trombe wall for heating. during the day, the trombe wall warms the air using
a greenhouse effect trapping it between two walls. at night, the heat stored between the high
thermal walls is distributed through the house. the system is controlled by motorized valves to
prevent a reverse flow of air overnight.

the supporting structure of the house is made out of 15 cm xella blocks, lined with a vapor barrier
and 10cm xella panels, with a black waterproof roughcast coating to maximize solar gain and limit
the accumulation of snow on the roof.

sh_06_01
cold air pumped from the exterior is used to warm the interior using a geothermal pump and trombe wall
sectional

the interior rooms are provided different levels of thermal insulation depending on the activities
they are used for. bedrooms and bathrooms on the south end of the building have a higher indoor
temperature than the living room and kitchen facing the north. this is possible due to the natural slope
on which the house sits on.

sh_08sh_07
PyC4
floor plans

Read the original here:
nicolas dorval-bory: snow house

LEAVE A COMMENT

You must be logged in to post a comment.

Latest Posts
Most Viewed
Text Widget

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida Vehicula Dolor

© Copyright 2019 EcoCustom Homes | 173 W Wieuca Road NE | Suite 202 | Atlanta, Georgia 30342 | 404.303.7280
Costs of Custom Homes

I receive about 50 inquires a month and the first thing most people want to know is: What does it costs to build a custom home?

New Construction:

Renovations:

×